1. Haberler
  2. Sağlık
  3. El bileğinden anjiyo nedir?

El bileğinden anjiyo nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

El bileğinden anjiyo sonrası

Anjiyo nasıl yapılır?

Anjiyo sonrası süreç

El bileğinden anjiyo kimler için sakıncalı?

El bileğinden anjiyo sonrası

Teknolojinin gelişmesi önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıkları teşhisini de her geçen gün daha da ileriye taşıyor. Yeni teknoloji ile hastalıkların teşhisinde ağrısız yöntemler uygulanır. Bu da kişilerin korkuları nedeniyle doktora gitmesinin önüne geçer. Kalp hastalıklarının teşhisinde el bileğinden anjiyo da bunlardan biri. Daha önce kasıktan yapılan anjiyo, artık el bileğinden yapılabiliyor. El bileğinden anjiyo, 2000’li yılların başından beri, Batı Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada kullanılıyor. ‘Radial anjiyo’ olarak adlandırılan el bileği anjiyosunda, el bileğindeki atardamarlar kullanılarak kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi mümkün olabilir. El bileği anjiyosu, kasıktan uygulanan anjiyoya göre daha kolay ve güvenli kabul edilir.

Anjiyo nasıl yapılır?

Radial anjiyografi el bileğinde birbirine paralel seyreden iki atardamardan birinin kullanılması ile yapılır. Yöntemin uygulanışı ve kimlerde neden kullanıldığıyla ilgili şunlar söylenebilir:

El bileğinden yapılan anjiyoda daha ince çaplı (<3 mm) kateterler kullanılır.Yüzeysel seyreden atardamarlardan girerek işlem yapıldığı için, komplikasyon ihtimali düşük.Kişi için klasik yöntemlere göre daha rahat kabul edilir.Anjiyo sonrası süreçÖzellikle kasıktan yapılan anjiyo sonrası oluşabilen kanama, balonlaşma ve fistül bu tür girişimlerde daha nadir ve hafif olarak izlenir.Kasıktan yapılan tüm girişimlerde, işlem sonrası en az 6 saat ağırlık (kum torbası) kullanılması gerekir. Çünkü kanama bu şekilde kontrol altına alınır. Bu yöntemde ise kum torbası kullanılmaz. Hasta 3 saatte taburcu olabilir.PTCA/stent gibi işlemlerde işlemin kasıktan yapıldığı durumlarda en az 24 saat kişinin yatışının devamlı şekilde izlenmesi gerekir. Bu durum özellikle bel fıtığı, obezite, eklem rahatsızlığı nedeniyle uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanan ve belirgin prostat rahatsızlığı olanlar için zorluk yaratabilir. Aynı işlemler el bileği anjiyosunda aynı gün içinde yapılır.El bileğinden anjiyoda, işlemden hemen sonra genellikle bir bilek bandı kullanılarak kanama kontrol altına alınır.Kişi ayağa işlemden sonra kalkabilir, tuvalete gitme, yemek yeme gibi tüm ihtiyaçlarını kendi başına giderebilir.El bileğinden anjiyo kimler için sakıncalı?El bileğinden anjiyo bazı kişilerde görülebilen radial arterin ince yapıda olması veya damarın büzüşmesi gibi durumlarda kullanılamaz. Kronik böbrek yetersizliği olanlar ve kol damarlarından diyalize giren kişilerle el dolaşımının yetersiz olması gibi durumlarda el bileğinden anjiyo uygulanmaz. Koroner arter hastalığının tanı ve tedavisinde koroner anjiyografi altın standart kabul edilir. Klasik anjiyo, hekime daha geniş kateterler ile uygulama kolaylığı sağlar.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
El bileğinden anjiyo nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!