1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bahar yorgunluğu sandığınız bahar depresyonu mu?

Bahar yorgunluğu sandığınız bahar depresyonu mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Depresyon belirtileri nelerdir?

Güneş mutluluk getirir

Bahar depresyonu en çok kimlerde görülür?

Bahar depresyonu belirtileri

Bırakın, güneş ruhunuzu da ısıtsın!

Bahar depresyonuna karşı sosyalleşin

Depresyon belirtileri nelerdir?

Kış bitince yükselen güneş içimizi açarken ruhumuza da iyi gelir. Renklenen ve canlanan doğa ile gözümüz gönlümüz açılır. Ama bahar hem psikolojik hem de fizyolojik değişimlerle birlikte gelir. Baharda duygusal dalgalanmalar, depresyon, panik atak ve kaygı bozukluğu gibi hastalıklar artış gösterebilir ya da nüksedebilir.

Güneş mutluluk getirir

Baharda mevsim değişikliğiyle birlikte, kışın daha fazla salgılanan ve uyku, uyanıklık düzeyleriyle vücut ısısında düzensizlikler yapan melatoninin hormonunun üretimi, güneş ışığına maruz kalmayla birlikte azalır. Bununla birlikte mutluluk veren serotonin hormonu üretimi artar. Hormonlarımız kendimizi daha iyi hissetmemiz için çalışır. Peki siz sürekli yorgunluk hali, enerjisizlik, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, isteksizlik ve umutsuzluk mu hissediyorsunuz? Bedensel şikayetleriniz geçmiyor ve üzerinize iştahınız ve uyku düzeniniz de değiştiyse dikkat! Günlük hayatınızda sizi zorlayan bu belirtiler depresyonun habercisi olabilir. Bu sorunlar da sıklıkla bahar yorgunluğuyla karıştırılabilir. Bu tür şikayetleriniz iki haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.

Bahar depresyonu en çok kimlerde görülür?

Genetik olarak depresyona yatkınlığı olan ve geçmişte depresyon hikayesi olan kişilerde baharda depresyona daha sık rastlanır. Dışa dönük, iletişimi güçlü olan kişilerde mevsimsel depresyon nadir olarak ortaya çıkarken, içe dönük iletişimi zayıf kişilerde daha sık görülür. Ayrıca mükemmelliyetçi kişiler de esneklik gösteremedikleri için beklentilerinin altında kalan performanslarda daha sık depresif belirtiler yaşayabilir.

Bahar depresyonu belirtileri

Baharda hissettiğiniz halsizlik, sinirlilik, umutsuzluk gibi belirtiler en az iki hafta sürerse uzmana başvurmak gerekir. Aşağıda bulunan belirtilerden en az 5’inin olması bahar depresyonuna işaret eder. Bahar depresyonu belirtileri şöyle sıralanabilir:

Umutsuzluk, çökkünlük, suçluluk, değersizlik duyguları

Üzgün ve boşlukta hissetme

Halsizlik, enerji kaybı ya da günlük işlere karşı ilgide azalma, performansta düşüş

Sinirlilik, kolayca ağlama, kaygı ve korkular

Aşırı hareketlilik veya uyuşukluk

İştah ve uyku düzeninde bozulma

Konsantrasyonda azalma, unutkanlık ve karar vermekte güçlük

Cinsel istekte azalma

Uzun süreli, tedaviye yanıt vermeyen bedensel şikayetler ve ağrılar

İntihar düşünceleri, intihar planı ya da girişimi

Bırakın, güneş ruhunuzu da ısıtsın!

Mevsim değişimlerinde depresif belirtilere sahip olan kişilerin en önemli yardımcısı güneş ışığı. Sabah mümkün olduğunca erken uyanıp, gün boyu güneşten yararlanmak gerekir. Ayrıca, uyku ve uyanıklık saatlerinde planlı ve programlı olmak, güne düzenli başlamak ve sağlıklı beslenmek de sorunların üstesinden gelmekte yardımcı olur.

Bahar depresyonuna karşı sosyalleşin

Bahar depresyonu yaşıyorsanız, mümkün olduğunca sosyal hayatınızı canlı tutmaya çalışın. Bunun için, yeni etkinlikler planlayabilir, farklı gruplara girilerek sosyal iletişimi artırabilirsiniz. Ayrıca sıvı kaybının neden olduğu bedensel ve zihinsel yorgunluğunuzu gidermek için bol su için, düzenli egzersiz veya yürüyüş yapın, iştahınızı dengelemek için yeme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Kıştan kalan tükenmişlikleri geride bırakmak, arınmak ve tazelenmek için yeni bir fırsat yaratmak, baharı depresyon yaşamadan geçirmenize yardımcı olur.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Bahar yorgunluğu sandığınız bahar depresyonu mu?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!