1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Anne sütü hakkında 7 kritik bilgi

Anne sütü hakkında 7 kritik bilgi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Bebeğini belirli bir dönemin sonunda evde bırakıp çalışmaya başlayan anneler emzirme dönemlerinin biteceğini düşünüp, kaygıya kapılır. Oysa bu yanlış bir düşüncedir. Anneler iş yerlerinde belirli aralıklarla sütlerini sağmaya devam ederlerse, bebeklerini istedikleri kadar anne sütüyle besleyebilirler. Süt sağılmaya devam ettikçe, beyinden salgılanan hormonlar da çocuğun süte ihtiyacının sürdüğünü düşünür ve bol miktarda salgılanmaya devam eder. İş yerinde sağılan süt, özel kaplara konularak buzdolabının kapağında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir.

Hamilelikte süt üretimi, çok sayıda hormonun müşterek çalışması sonucunda gerçekleşiyor. Bu hormonların doğru zamanda ve doğru miktarlardaki varlığı, memedeki salgı bezlerinin ve süt kanallarının, süt üretimi ve üretilen sütün salgılanmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesinde önemli rol üstlenir. Gebelik döneminin ortalarında, meme dokusunun salgı bezlerinden ve sütün temel yapı taşlarından olan laktoz ve proteinlerin büyük kısmı üretilmeye başlanır. Ancak, gerçek anlamda süt üretimi doğumdan hemen sonra olur. Bu dönemde süt; çok sayıda protein ve laktozun yanı sıra, glukoz (şeker), immünglobulinler (bebeğin savunma sitemini güçlendiren maddeler), bebeğin gelişimi ve sağlığı için gerekli birçok maddenin bulunduğu biyolojik olarak çok zengin bir sıvı halini alır.

Pek çok anne, bebeğinin yeterli kilo almadığını düşünerek, daha tombul olsun diye formül mama verme ihtiyacı duyar. Ancak sütleri varken, bebeklerine formül mamaların verilmesi doğru değil. Çünkü bu mamalar anneye ve bebeğe özel olarak üretilmez.

Anne sütü tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. Bu sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

Anne sütü sindirimi kolay ve enfeksiyondan koruyucu nitelikleri zengin bir proteindir. Bebeğin ilk aşısı olarak görülür. Sütte protein ve minerallerin inek sütüne göre daha az olması, sindirim ve böbrekler açısından bebeğin yüklenmesini önler. Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde anne sütünde bulunan bileşenler önemli rol oynar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde beyin gelişimi daha iyi olur. Enfeksiyon, alerji, ishal ve solunum yolu hastalıkları daha az görülür. Hatta ileri yaşlarda ateroskleroz, kanser ve multipl skleroz gibi hastalıklar daha az bildirilir. Anne sütü alan bebeklerde ‘Ani Beşik Ölümü Sendromu’ daha az sıklıkta olurken, anne sütündeki demir, çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne göre daha fazladır. Örneğin demir için beş katı oranda bulunur. Sütün içeriği aylara göre hatta gün içinde bile değişebilir. İlk aydaki sütün içeriği 3. aydan daha farklı olur. Sabah ile akşam bile içeriği değişebilir.

Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, lohusalık kolaylaşır.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Anne sütü hakkında 7 kritik bilgi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!