Ülke genelinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenli olarak yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), sulak alan ekosistemlerindeki ve su kuşu popülasyonlarındaki uzun dönemli değişimlerin izlenmesini sağlıyor. Bu sayımlar, su kuşlarını koruyarak, kuşların sayılarını ve hangi alanlarda yoğunlaştıklarını tespit etmeyi amaçlıyor.
DKMP 8. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 8 sulak alanda gerçekleştirdiği gözlemler ve sayımlar sonucunda, Türkiye üzerinden göç eden kuş türlerinin yaklaşık yarısının Konya’daki sulak alanlarda gözlemlendiği ortaya çıktı.
Sayımlar, kuş türlerinin göç hareketliliğinin en düşük olduğu ocak ve şubat aylarında yapılmakta olup, bu dönemde sulak alanlarda su kuşlarının sayılarının tespit edilmesi hedefleniyor. DKMP 8. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam, sulak alanların dünya genelinde en çok tehlike altında olan alanlardan biri olduğunu belirterek, bu alanlardaki su kuşlarını korumak için yapılan sayımların önemini vurguladı.
Konya’daki sulak alanlar, Türkiye’nin göç eden kuşları için önemli bir geçiş noktası oluşturuyor. Şu ana kadar Türkiye’de 490 kuş türü tespit edilmiştir ve bunlardan 292’si Konya’da gözlemlenmiştir. Geçen yıl yaklaşık 300 bin kuşun, 42 farklı türde Konya’dan geçtiği belirtilmiş, özellikle Akgöl sazlıklarında flamingo sayısının bu yıl 300’e ulaştığı gözlemlenmiştir. Sulak alanların artırılmasının su kuşları için kritik önem taşıdığı vurgulanmaktadır.