1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hangi aşılar kaç yaşında yapılır?

Hangi aşılar kaç yaşında yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Aşı takvimi

Hangi aşılar kaç yaşında yapılır?

Aşılardan sonra görülebilecek yan etkiler nelerdir?

Çocukluk dönemi aşıları ne zaman biter?

Aynı günde iki canlı aşı yaptırılabilir mi?

Aşılar hayat kurtarıyor

Aşı takvimi

Hastalık oluşmadan, aşıyla vücuda verilen antijenle, antikor (vücudu koruyan madde) üretimi sağlanır ve hastalık etkeni ile karşılaşıldığında vücut kendini korumaya hazır olur. Aşılar tek veya karma olarak uygulanabilir. Bazı aşılar tek doz verildiğinde ömür boyu koruyuculuk sağlarken, bazılarının tekrarı gerekebilir. Bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve aralıklarda yaptırılması önemlidir. En üst seviyede koruma için “Aşı Takvimi” ne uymak gerekir. Hepatit B, verem, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, menenjit, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A hastalıkları ile bunlara bağlı ölüm ve sakatlıkları engelleyebilmek için, ebeveynlerin bebeklerini doğdukları ilk aylardan itibaren aşılatmaya başlamaları şarttır.

Hangi aşılar kaç yaşında yapılır?

Çocuklarda 1 yaş kontrolleri çok önemlidir. Çocukta aneminin olup olmadığı, demir depoları kontrol edilmeli, idrar kontrolü yapılmalıdır. Bir yaşında kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşılarının birinci dozu yapılır. İki yaşında Hepatit A aşısının ilk dozu uygulanır. Dört yaş için aşı ve genel tıbbi muayeneler yapılmalıdır. Dört-altı yaş arasında karma aşı (difteri-tetanos-boğmaca-çocuk felci), kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı mutlaka tamamlanmalı. Ayrıca bir yaşından sonra ilk dozu yapılan suçiçeği aşısının ikinci dozu aile ile konuşularak uygulanmalıdır.

Aşılardan sonra görülebilecek yan etkiler nelerdir?

Aşılarda yüksek teknolojinin kullanımı nedeni ile artık eskiye göre aşının yan etkileri çok az görülür. Aşılarda görülebilecek genel yan etkiler; ateş, huzursuzluk, aşı yapılan yerde kızarıklık, sertlik, döküntü sayılabilir. Düşüremediğimiz ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşmaya neden olacak her türlü durumda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Çocukluk dönemi aşıları ne zaman biter?

Çocukluk dönemi aşıları 4-6 yaş arasında yapılan kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve suçiçeğinin 2. dozu, karmanın tekrarı ile bitiyormuş gibi görünmekle beraber okul aşıları ve erişkin aşıları ile devam ederek bu konudaki özenimizi tüm yaşantımız boyunca göstermemiz, yenilikleri ve gelişmeleri takip etmemiz gerekir.

Aynı günde iki canlı aşı yaptırılabilir mi?

Difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit, zatürre, su çiçeği başta olmak üzere birçok önemli hastalığa karşı koruyucu olan aşılar, doğar doğmaz başlar, 4-6 yaşlar arasında yapılan aşılarla sona erer. Daha sonraki periyodda okul aşıları ve erişkin aşıları ile devam eder.

Aşılarla ilgili ailelerin iyi bilgilendirilmesi önemlidir. Çocukların aşı takibinin çok iyi yapılması gerekir. Düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşmaya neden olacak her türlü durumda doktora başvurulmalı. Aşı yapıldıktan sonra bebek ve çocuklar iyi takip edilmesi de önemli. Aynı günde iki canlı aşı da yapılabilir, mahsuru yoktur.

Aşılar hayat kurtarıyor

Salgına yol açabilen hatta ölüme neden olabilen bazı hastalıklar, kolayca uygulanabilen aşılar sayesinde önlenebilir. Üstelik Sağlık Bakanlığı’nın aşı karnesine eklediği yeni aşılarla artık çocuklar daha çok hastalığa karşı korunuyor. “Özel aşılar” denilen suçiçeği ve Hepatit A bu karneye girdiğinden bu yana daha fazla çocuğun bağışıklık kazanması sağlanıyor. Özel sağlık kurumlarında Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine ek olarak meningokok ve rota virüsü aşıları da yer alıyor.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Hangi aşılar kaç yaşında yapılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!