Doğru düşme tekniği spor sakatlanmasından koruyor

20250218_231825_dogru-dusme-teknigi-spor-sakatlanmasindan-koruyor_7186_1.jpg

Yazı İçeriği

Kediler refleksleri gereği dört ayaküstüne düşer. Buna ‘kedi doğrultma refleksi’ denir. Kediler, doğduktan 3-4 hafta sonra bu refleksi doğal olarak kazanırlar ve en karışık durumlarda bile sakatlanmamayı başarırlar. Ancak insanların bu tür gelişmiş bir refleksi yoktur. Doğru düşme tekniklerini bilmedikleri ve pratik yapmadıkları sürece düşme anında sakatlanmaları normaldir.

Ayaklarınız arasında omuz mesafesi kadar aralık bırakın.

Düşerken diz ve kalçanızı oldukça fazla bükün.

Ayaklarınızı aynı anda yere temas ettirmeye çalışın.

Ayaklarınız aynı hizada olsun.

Dizleriniz ve bacaklarınız içe dönük olmasın.

Normal düşme mekanizması, maç ya da antrenman sırasında değil de saha veya laboratuvar ortamında değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında sporcu öncelikle bir merdivenin üzerine çıkar ve buradan aşağıya atlar. Ardından sanki voleybolda blok yapıyormuş gibi ellerini yukarı kaldırarak tekrar sıçrar. Bu hareket sporcunun dizinin kameraya alınıp, yavaşlatılmış şekilde tekrar gözden geçirilmesi ile sporcunun varsa yanlış hareket şekillerinin ortaya konulmasını sağlar. Bunların dışında sporcuların sadece düşme şekillerinin değil, bacak kas kuvveti, esnekliği, gövde-kalça kuvveti ve dayanıklılığı, ayak taban yapısı, bacak uzunlukları da gözden geçirilerek sporcunun yaralanmaya meyilli olup olmadığı ortaya konulur.

Kaslar vücudun hareket gücünü sağlayan kısımlarını oluşturur. Sağlıklı kaslar için iyi bir kan dolaşımı ve beynin emirlerini hatasız şekilde iletecek bir sinir sistemi gerekir. Sağlıklı ve güçlü kaslar içinse düzenli spor yapmak şart. En azından her yaş için düzenli ve ritmik yürüyüş hem kasları zinde tutar hem de kemiklerin tekrarlayan yük alması sayesinde mineral içeriğinin güçlenmesini sağlar. Ancak spor sakatlanmalarına karşın dikkatli olmak gerekir. Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak ve düşerken doğru tekniği uygulamak spor sakatlanmalarından korunmanın iki önemli önlemidir. Spor sakatlanmalarında belirli risk faktörleri bulunur. Bu risk faktörlerini şöyle sıralanabilir:

Yorgunluk

Kaslara aşırı yüklenme

Önceden geçirilmiş ve tam tedavi edilmemiş yaralanmalar

Kas ve eklem sertlikleri

Kas zayıflıkları

Kaslar arası güç dengesizliği

Spor araç ve gereçlerinde yetersizlik

Bedensel hazırlığın tam olmaması

Isınma eksikliği

Psikolojik yönden hazır olmama

Spor dalının sporcuya uygun olmaması

Aşırı rekabet

Exit mobile version