1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diyabet hastaları için beslenme kuralları

Diyabet hastaları için beslenme kuralları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Diyabet hastaları ne yemeli, ne yememeli?

Diyabette beslenmenin sırrı

Diyabet hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar

Diyabet hastalarının tüketebileceği gıdalar

Meyvenin de fazlası zarar

Light içecekler yeme isteğini artırır

Diyabet hastaları şeker kullanabilir mi?

Diyabet hastaları ne yemeli, ne yememeli?

Diyabet hastalığının tedavisinin en önemli temeli sağlıklı beslenmektir. Çünkü kan şekerini oluşturan asıl kaynak; besinlerdir. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda, her öğün dengeli bir şekilde tüketmek gerekir. Sağlıklı bireyler gibi diyabet hastalarının da ihtiyacı olan temel besin kaynakları şunlardır:

Karbonhidrat

Protein

Yağ

Vitamin ve mineral

Posalar

Diyabette beslenmenin sırrı

Diyabette önemli olan, kan şekerinin kontrolünü sağlayabilmektir. Bunun için; sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, yeterli miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulanmalıdır. Bu plan içinde besinlerin çeşidi, miktarı ve zamanı konusunda bilinçli olmak gerekir. Öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekerini ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerini nasıl etkilediği saptanabilir, farklı yiyecekler ile menü planlaması yapmak için değişim listeleri hazırlanabilir.

Diyabet hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar

Çaya atılan şeker

Glikoz

Reçel

Bal

Pancar

Beyaz ekmek

Beyaz undan yapılan gıdalar

Kek

Poğaça

Beyaz undan makarna

Bisküviler

Patates, patates püresi ve patates kızartması

Mısır

Cipsler

Kraker

Mısır gevreği

Pirinç

Ayrıca özellikle nişasta içeriği yüksek olan bir gıdanın sıcak ve püre haline getirilip tüketimi, o gıdanın glisemik indeksini yükseltir. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar ise diyabet hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar arasındadır.

Diyabet hastalarının tüketebileceği gıdalar

Yoğurt

Yeşil yapraklı sebzeler

Süt ve süt ürünleri

Kepek ekmeği

Çavdar ve tam buğday ekmeği

Şekersiz tahıl ürünleri

Kuru baklagiller

Kivi

Elma

Greyfurt

Fındık

Ceviz

Badem

Meyvenin de fazlası zarar

Diyabeti olanların yaptığı en büyük yanlışlardan biri; yararlı diye meyveleri sınırsız biçimde tüketmeleri. Örneğin bazı kişiler yeşil eriğin kalorisiz olduğunu düşünerek kilolarca tüketebilir. Oysa 5 adet yeşil erik bir porsiyon meyvedir ve yaklaşık 48 kalori içerir. Karpuzun bir porsiyonu 200 gr, üzümünki ise 15 adettir. 1 porsiyon meyvede neredeyse bir dilim ekmekteki kadar karbonhidrat bulunur. Bundan dolayı meyve porsiyon miktarlarını öğrenmek çok önemlidir. Tabii meyvelerin şeker içeriklerinin de unutulmaması gerekir. Diyabet hastaları özellikle şekerli meyveleri aşırı miktarda tükettiklerinde kan şekerlerini dengeleyemeyebilirler.

Light içecekler yeme isteğini artırır

Diyabeti olanların light içecekleri tüketmeleri de doğru değildir. Çünkü bazı light içecekler içeriklerinde aspartik asit bulundurur. Bu madde vücutta insülinin daha fazla salınmasını sağlayarak daha fazla yeme isteği uyandırır. Diyabeti olanlarda bozulmuş bir insülin salınım mekanizması olduğundan light içecek tüketmesi uzun vadede sakıncalı olabilir.

Diyabet hastaları şeker kullanabilir mi?

Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırır ve pankreas aşırı insülin salgılar. Şeker denince kimyasal ismi “sakkaroz” olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından elde edilen şeker sakkarozdur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür ve enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır. Diyabetin kabaca tarifi; kandaki glikoz miktarının normal değerlerin üzerinde seyretmesi olduğu için diyabet hastaları sakkarozu veya bu sınıftan olan şekerleri kullanamazlar. Bunun yerine tat verici olan ancak kimyasal yapısı şeker veya şeker türevleri olmayan, sadece tat veren kimyasal tatlandırıcılar kullanırlar. Dolayısıyla bu kimyasal tatlandırıcılar şeker sınıfından olmadığı için pancardan üretilmezler. Ancak bu maddelerin kullanımı tamamen doktor tavsiyesine göre olmalıdır.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Diyabet hastaları için beslenme kuralları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!