Detaylı Ultrason Nedir? Ayrıntılı Ultrason Hangi Durumlarda Yapılır?

20250221_021323_c5e7e4f3b3.jpg

Detaylı Ultrason Nedir? Ayrıntılı Ultrason Hangi Durumlarda Yapılır​?

Detaylı ultrason hamilelik sürecinde anne adayı ve bebeğin sağlığının düzenli olarak takip edilmesini sağlayan tanı yöntemlerinden biridir. Anne karnındaki bebekte anomali tespitinde, gelişiminin incelenmesinde, riskli gebelik ve rutin gebelik takibinde kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde bebeğin kalp, beyin, omurga ve iç organları gibi hayati önem sahip olan yapıların incelenmesi sağlanır. Riskli gebelik durumunda detaylı ultrasondan yararlanılarak sorunun tespit edilmesine olanak tanınır. Detaylı ultrason gebeliğin 18. ve 23. haftaları arasında gebenin ve bebeğin zarar görmeyeceği ve güvenli bir şekilde uygulanabilir. İçindekiler Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nedir? Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Gebeliğin Hangi Haftalarında Yapılır? Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nasıl Yapılır? Detaylı (Ayrıntılı) Ultrasonda Neler Değerlendirilir? Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nedir?

Detaylı ultrason, gebeliğin ikinci trimesterinde (18 haftadan fazla) ayrıntılı olarak bebeğin anatomik yapısını değerlendirmek için yapılan bir tanı yöntemidir. Bebeğin ve plasentanın konumu ayrıntılı ultrasonda detaylı bir şekilde incelenir. Ayrıntılı (detaylı) ultrason, anne karnındaki bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, kolları, elleri, parmakları, karın içi organları, sırtı, bacakları ve ayakları başta olmak üzere tüm organ gelişimini değerlendirir. Detaylı ultrason, standart ultrasondan farklı olarak yüksek çözünürlüklü cihazlardan yararlanılarak yapılır. Bu yöntem sayesinde 18-23. hamilelik haftasında bebekte olası anormalliklerin erken tespit edilmesi sağlanır.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Detaylı (ayrıntılı) ultrason, anne karnındaki bebekte anomali tespitinde, gelişiminin incelenmesinde, riskli gebelik ve rutin gebelik takibinde kullanılan bir yöntemdir. Detaylı ultrasonda bebeğin pozisyonu, hareketleri, nefes alma ve kalp atış hızı, boyu ve ağırlık tahmini, rahimdeki amniyon sıvı miktarı, plasentanın yeri ve bebeğin pozisyonuna göre cinsiyeti görülebilir. Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir. Detaylı ultrason şu hastalıkların tespiti durumunda kullanılır: Doğuştan meydana gelen kalp anomalisi gibi kalp hastalıklarında Yarık damak ve dudak gibi yüz bölgesinde oluşan yapısal bozuklukların tanısında Spina bifida, beyinde sıvı birikimi (hidrosefali) gibi beyin ve omurgada oluşan gelişim kusurlarında Böbrek genişlemesi veya idrar çıkışına bağlı olarak oluşan böbrek ve idrar yolu sorunlarında Down sendromu gibi genetik hastalıkların tespitinde

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Gebeliğin Hangi Haftalarında Yapılır?

Ayrıntılı ultrason gebeliğin 18. ve 23. haftaları arasında yapılır. Bu aralıkta yapılmasının sebebi ise bebeğin organlarının gelişiminin daha net değerlendirilebilmesinden dolayıdır. Bazı durumlarda ise erken dönemde özellikle 11-14. hafta aralığında ön değerlendirme için uygulanabilir. Riskli bir gebelik durumu varsa detaylı ultrason daha sık şekilde yapılabilir. Detaylı ultrason sayesinde gebelik döneminde bebeğin sağlık durumu ve olası hastalıkları ortaya çıkarılır ve erken müdahale imkanı sağlanmasında etkili olur.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason Nasıl Yapılır?

Detaylı ultrason yapılmadan önce herhangi bir hazırlık gerekmemektedir. Muayene masasında bir jel yardımıyla karnın belli noktalarında gezdirilerek basit bir ultrason işlemi olarak gerçekleştirilir. Ulaşılan görüntülerde belirli organların ve bölümlerin ölçümleri alınabilir, görüntüler basılabilir. Detaylı ultrasonun uygulama aşamaları şöyle sıralanabilir: İlk aşamada anne adayının sırt üstü uzanması istenir ve karın bölgesi açılır Ultrason cihazının kolay bir şekilde hareket etmesi ve görüntünün net bir şekilde alınması için karın bölgesine özel bir jel sürülür. Cihaz, karın bölgesinin üzerinde gezdirilerek yüksek frekanslı ses dalgaları gönderir. Bu dalgalar sayesinde bebeğin görüntüleri ekrana yansıtılır. Böylelikle bebeğin organ ve dokuların detaylı incelemesini sağlanır Kalp, beyin, omurga, böbrekler, karın içi organlar ve yüz yapıları dikkatlice incelenir. Bu işlem ortalama olarak 20-40 dakika sürer ve ağrısızdır.

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrasonda Neler Değerlendirilir?

Detaylı ultrason yapıldığı dönemde bebeğin birçok organı ve dokuları gelişmişi durumdadır. Ayrıntılı ultrasonda bebeğe hamileliğin ilk üç ayında yapılan ultrasonlardan çok daha ayrıntılı bir şekilde bakılabilir. Bu aşamadaki ultrason, her şeyin beklendiği gibi geliştiğinden emin olmak için fetal anatomiye odaklanır. Ayrıntılı ultrasonda aşağıdakiler dahil olmak üzere tüm ana fetal organlar ve yapılar ölçülür ve değerlendirilir; Beyin Kalp Böbrekler Mesane Karın Omurga Uzuvlar

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Detaylı ultrason karından mı yapılır​?

Detaylı ultrason genellikle gebenin karın bölgesinden yapılan bir yöntemdir. Bazı durumlarda ise vajinal prob kullanması gerekebilir.

Detaylı (ayrıntılı) nasıl uygulanır?

Hasta yatağına uzanan hamile kişinin karnına su bazlı jel sürülür. Perinatoloji uzmanı, ses dalgalarını gönderecek olan ultrasonun prob kısmını, görüntüleme yapılacak bölge üzerinde gezdirerek anne karnındaki bebeğin gelişimi ile ilgili bilgi elde eder. İşlem bittikten sonra cilde sürülen jel temizlenir.

Gebelikte ayrıntılı (detaylı) ultrason şart mı?

Ayrıntılı ultrasonda bebekteki oluşabilecek herhangi yapısal bozuklukların neredeyse tamamına yakını tespit edilebilir. Ayrıntılı ultrason yaptırmak yine ailenin isteğine bağlıdır ancak tüm uzmanlar tarafınca yaptırılması önerilir. Kısacası ayrıntılı ultrason yaptırılması gereklidir.

Ayrıntılı ultrasonda hangi problemler saptanamaz?

Rahimdeki tüm doğum kusurlarını tespit etmek her zaman mümkün değildir. Ancak sertifikalı prenatal ultrason grupları tarafından yapılan yüksek çözünürlüklü ultrasonlar, önemli bir etkiye neden olacak kusurların doğumdan önce teşhis edilmesini mümkün kılar.

Detaylı ultrason fiyatları nedir?

Detaylı ultrason fiyatları bu hizmetin verileceği merkeze göre değişiklik göstermektedir. Detaylı ultrason son teknoloji ürünü bir cihazdır ve bebeğin sağlığı ile ilgili çok önemli verilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle detaylu ultrason uygulamasının yapılması annenin de sağlığı ve bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesi açısından önem taşımaktadır.

Ayrıntılı ultrason ile doğumsal hastalıklar tespit edilebilir mi?

Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografik ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95’inin tanısı konulabilmektedir.

Ayrıntılı ultrason ile bebeğin tüm organları incelenebiliyor mu?

Anne karnında bebeğin gelişimi, embriyolojik ve fetal dönem olmak üzere ikiye ayrılır. İlk 8 hafta embriyolojik, 8. haftadan sonrası fetal dönem olarak kabul edilir. Fetal dönemde, bebeğin tüm organları oluşup gelişmeye devam ettiği için bebeğin organları incelenebilir.

Ayrıntılı ultrason kimler tarafından yapılır?

Ayrıntılı ultrasonografik, bu konuda eğitim almış perinatoloji ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından belli özellikleri olan ultrasonografik cihazları ile yapılır.

Ayrıntılı ultrason incelemesi ne kadar sürer?

Organ değerlendirmesi uzun süren bir işlem olduğu için bu muayene yarım saat kadar sürer.

Ayrıntılı ultrason hangi haftalarda yapılmalıdır?

Ayrıntılı ultrasonografik genel olarak 18-24. haftalar arasında yapılır. Fakat gelişen ultrasonografik cihazları ve teknikler sayesinde bu işlem artık 11-13. hafta aralığında da yapılabilir duruma gelmiştir. Bu haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, yapısal anomalilerin yüzde 75’i tanınabilir. Bununla birlikte, beyin oluşumundaki bazı problemler ve kalpteki bazı delikler bu haftada görülemeyeceği için 20-24. hafta arası beyin gelişimi ve kalpteki küçük deliklerin değerlendirilmesi için işlemin tekrarlanması önerilir.

Ayrıntılı ultrason yaptırmak neden önemlidir?

Ayrıntılı ultrason yapılması, hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılması, bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesini sağlar. Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilmesi, bebeğin yaşama şansını artırır. Bir takım özel ultrason bulguları sayesinde, genetik hastalıkların tanısını koymada yönlendirici olabilir. Bebeğin pozisyonu, bebeğin eşinin yerleşimi, doğum şeklinin belirlenmesi gibi konuların aydınlatılmasını sağlar.

Ayrıntılı ultrason yaptırmak bebeğe zarar verir mi?

Ayrıntılı ultrasonografik süresinin uzun olması nedeni ile gebelerde, bebeklerinin bu ses dalgalarından etkilenebileceğine dair yanlış fikirler oluşturur. Ancak ultrasonografide kullanılan cihazların bebeğe hiçbir zararı yoktur ve güvenle kullanılabilmektedir.

Ayrıntılı ultrason ile hangi genetik hastalıklar tespit edilebilir?

Günümüzde tanımlanmış yaklaşık 15 bin genetik hastalık mevcuttur. Bu hastalıkların bazılarının birtakım ultrasonografik bulguları bulunur. Bir genetik hastalığın anne karnında tanısının konabilmesi için bebekte yapısal bir bozukluğa neden olması gerekir. Yapısal bozukluklar arasında; kalpte delikler, kalp damarlarındaki anormallikler, kalp kapakçıklarında anormallikler, beyin gelişiminde bozukluklar, karın ön duvarının gelişmemesi, parmak fazlalıkları, kol-bacak kısalıkları, yüz şekli bozuklukları ve daha yüzlercesi bulunur. Bununla birlikte, bazı genetik hastalıklar ne yazık ki anne karnında bir bulgu göstermez. Bu yüzden anormal ultrasonografik bulguları çok dikkatli değerlendirilmelidir.

Ayrıntılı ultrason değerlendirmesinde görüntü dışında hangi faktörler değerlendirmeye alınır?

Ayrıntılı ultrasonografide, bebekte birçok yapısal bozukluk tespit edilebilir. Bu bozukluklar tek başına bir anlam taşımaz. Bebeğin, anne-babanın hatta kardeşlerin de değerlendirilmesi gerekebilir. Ayrıntılı değerlendirme sonrası, ek testler yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

Detaylı ultrason kaç saat sürer?

Gebelikte ayrıntılı ultrason muayenesi 45 ila 90 dk arasında sürmektedir. Bu doktorun yaptığı muayeneye göre değişebilmektedir.

Hamilelikte detaylı ultrason güvenilir midir?

Ayrıntılı ultrason anne karnındaki bebeğe hiçbir zarar vermemektedir.

Ayrıntılı ultrason tekrar yapılabilir mi?

Ayrıntılı (detaylı) ultrason genellikle gebelikte 1 kere yapılır. Ancak eğer ilk yapılan ayrıntılı ultrason muayenesinde şüpheli bir durum söz konusu olduysa 3-4 hafta sonra tekrar istenebilir.

Ayrıntılı ultrason taraması neden yapılır?

Gebelikte 18-23üncü haftalar arasında tercih edilen ayrıntılı ultrasın yüz anormalliklerini veya bebekteki nörolojik kusurları tespit edebilir. Detaylı ultrason gebelikte ve bebeğin gelişiminde bir sorun olmadığını görmek, aileyi bebeğin normal bir şekilde büyüdüğü ve geliştiği konusunda güven vermek için yapılır.

Detaylı ultrasonda Down sendromu veya kromozomal anormallikler görülebilir mi?

Gebeliğin 11-14’üncü haftaları arasında yapılacak olan ultrason incelemesinde, ense kalınlığının yanı sıra burun kemiği, yüz açısı ve kalp kapağında kaçak olup olmadığı anlaşılır. Damar ölçümlerinin eklenmesi ile de Down Sendromu (DS) taraması %95 duyarlılıkla yapılabilmektedir. Güncelleme Tarihi : 7 Şubat 2025 Yayınlanma Tarihi: 6 Şubat 2025 Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Exit mobile version