1. Haberler
  2. Sağlık
  3. CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi nasıl yapılır?

CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi nasıl yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayati riske neden olan tam tıkalı kalp damarları, ameliyatsız yöntemlerle de açılabiliyor. Hasta için son derece konforlu olan Kronik Total Oklüzyon/ CTO tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Göktekin CTO tedavisi ile ilgili bilgi verdi. İçindekiler Kronik Total Oklüzyon/ CTO tedavisi nedir? CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır? CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi nasıl yapılır?/ uygulanır? Kronik total oklüzyon (CTO)” tam tıkalı damarların açılması tedavisinin avantajları nelerdir? CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi hakkında sık sorulan sorular

Kronik Total Oklüzyon/ CTO tedavisi nedir?

Koroner damarın en az 3 aylık bir süre içinde tam tıkalı olması ve tıkalı olan damardan hiç kan akışı bulunmaması durumuna “kronik total oklüzyon (CTO)” adı verilmektedir. Bu çok kireçli, sert, taşlaşmış, ağır damar sertliği plaklarına sahip damarlar bu işlem için geliştirilmiş özel sert teller, balonlar ve stentler ile kısa sürede anjiyo benzeri bir işlemle hasta uyutulmadan ve kasıktan bir iğne ile girilerek açılmaktadır.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

Kalbe giden ana damarlardaki tıkanıklık, ‘koroner arter’ hastalığıdır ve bu durumun geliştiği hastalarda; yol yürürken, merdiven çıkarken ve hatta ilerleyen formlarda günlük aktiviteler sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, erken yorulma ve çarpıntı şeklinde şikayetler görülebilmektedir. Ana damarların tıkanması durumunda kalbe kan akışı, “kollateral” adı verilen doğal ince damarlar ile sağlanmaktadır. Ancak kalbin yeterince beslenemediği bu tablonun uzun süre devam etmesi ve gerekli tedavinin sağlanmaması, geri dönüşü olmayan kalp yetersizlikleri ile sonuçlanabilmektedir.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi nasıl yapılır?/ uygulanır?

Tam tıkalı damarların girişimsel yöntemler ile tedavisinde, bazen işlem öncesi bilgisayarlı tomografi ile ön inceleme yapılmaktadır. Daha sonra işleme alınan hastanın; çok kireçli, taşlaşmış ve ağır damar sertliği plakları bulunan damarlarına bu işleme özel üretilen tel, balon ve stentlerle müdahale edilmektedir. Anjiyo benzeri bu girişimsel uygulamayla hasta uyutulmadan ve kasıktan iğne ile girilip kalbe ulaşılarak tıkalı olan damarlar açılmaktadır.

Kronik total oklüzyon (CTO)” tam tıkalı damarların açılması tedavisinin avantajları nelerdir?

CTO damarı açılmış hastaların kalp kasılma gücü artar, göğüs ağrısı ve nefes darlığı başta olmak üzere kardiyak şikayetleri büyük oranda iyileşir, efor kapasitesi düzelir, kalp yetmezliği sorunu önlenir ve açık kalp ameliyatı (CABG) ihtiyacı ortadan kalkar. Hastanın yaşam süresi ve konforu da artmaktadır.

CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi hakkında sık sorulan sorular

➢ “Kronik total oklüzyon (CTO)” belirtileri nelerdir?Koroner damarlarda gelişen tıkanıklık ani olarak gelişebildiği gibi uzun bir süreç içinde de ortaya çıkabilir. Yıllar içinde kendini gösteren bu durum, hastada hiçbir belirtiye yol açmadan sessizce ilerleyebilir. Damarların ani olarak tıkanmasıyla ortaya çıkan tablo ise kalp krizidir ve acil müdahale gerektirir. ➢ “Kronik total oklüzyon (CTO)” tam tıkalı damarların açılmasında uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?Kronik Total Oklüzyon (CTO) damarının açılması için geçmişte, “koroner arter bypass greft” (CABG) ameliyatı tek çözüm yöntemiyken günümüzde artık hastalar için yeni tedavi seçenekleri bulunmakta; gelişen bilimsel ve teknolojik yöntemler sayesinde özel aletlerle cerrahi dışı seçenekler gündeme gelmiştir. ➢ “Kronik total oklüzyon (CTO)” tam tıkalı damarların açılması tedavisi nerelerde yapılır?Kronik total oklüzyon vakaları, pek çok işleme göre daha kompleks, zor ve komplike özelliktedir. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için sert, delici ve kesici aygıtlar kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle de CTO konusunda deneyimli uzman ekiplerin bulunduğu ve gerekli altyapı donanımına sahip merkezlerde yapılması oldukça önemlidir. Türkiye’de bu kapsamlı işlemi yapabilen yalnızca birkaç merkez bulunmaktadır. Güncelleme Tarihi : 2 Nisan 2024 Yayınlanma Tarihi: 2 Şubat 2021 Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
CTO (Kronik Total Oklüzyon) tedavisi nasıl yapılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!