1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Böbreklerinizi korumak için bunları yapın

Böbreklerinizi korumak için bunları yapın

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Türkiye’de böbrek hastalıklarının yaygınlığına rağmen toplumda yeterli farkındalık olmaması, hastalığın erken teşhis edilmesinin önünde ciddi bir engel. Hal böyle olunca, sinsi ilerleyen böbrek hastalıkları zamanla kronik bir hal alıyor.

Bazı kişiler kronik böbrek hastalığına daha yatkındır. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk gruplarını şöyle sıralayabiliriz:

Diyabetliler,

Hipertansiyonu olanlar,

Kalp-damar rahatsızlıkları olanlar,

Ailesinde böbrek hastalığı olanlar,

Yaşlılar,

Sigara içenler,

Böbrek taşı olanlar,

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu bulunanlar,

Sık ağrı kesici kullananlar,

Bağ dokusu hastalığı olanlar.

Böbrek hastalıkları, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de adeta salgın halini alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalıkları, basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri ile erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak erken tanının konulması birçok olguda zor olabilir. Böbrek hastalığı sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde fark edilebilir. Böbrekleri herhangi bir hastalık durumu olmadan korumak ve özen göstermek gerekir.

Böbreklerinizi korumak için almanız gereken önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

Sağlıklı beslenin ve kilonuzu koruyun.

Tuz tüketiminizi günlük 5-6 gramı geçmeyecek şekilde kısıtlayın,

Günlük su tüketiminizi 1,5-2 litre olacak şekilde ayarlayın,

Sigara içmeyin,

Egzersiz yapın,

Sık ağrı kesici ilaç kullanımından kaçının,

Kan basıncınızı ölçtürün,

Kan şekerinizi kontrol ettirin,

Aşağıdaki risk faktörlerine sahipseniz zaman kaybetmeden doktora başvurun.

Böbreklerde sık görülen sorunlardan biri de taş problemi. Taş tedavilerinde kullanılan bir yöntem olan perkütan cerrahi, laparoskopik cerrahi ile benzerlik göstermektedir; ancak ondan farklı yanları da vardır. Böbreğin laparoskopik cerrahisinde, yapılacak ameliyatın türüne göre birkaç port (boru) yerleştirilir ve açık ameliyatta ne yapılıyorsa aynı işlem böbreğin dış cephesinde gerçekleştirilir. Perkütan cerrahide ise boru doğrudan böbreğin içine yerleştirilir ve işlem böbreğin içinde yapılır.

Perkütan böbrek cerrahisi çoğunlukla taş tedavilerinde kullanılır ve bu yönteme perkütan nefrolitotomi denilir. Böbreğin çıkışında ya da böbrek odalarının ağızlarındaki darlıkların lazerle açılması, böbreğin havuzcuğundaki tümörlerin endoskopik olarak çıkarılması gibi uygulamalar uygun kişilerde perkütan cerrahi ile gerçekleştirilir.

Böbrek kanserleri erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biridir. Günümüzde böbrek kanserlerinin yaklaşık yüzde 75-80’i check-up sırasında yapılan ultrasonografide tesadüfen saptanır. Bunun nedeni çapı 4 santim altındaki böbrek tümörlerinin çoğunlukla belirti vermemesi. Şişmanlık, sigara ve hipertansiyon ise risk oluşturan faktörler arasında yer alır. Erken evrede böbreğin sadece tümörlü bölümünü alınıp normal dokusunu muhafaza etmek mümkün olabilir. Ancak ileri evrelerde böbreğin tamamen çıkartılması gerekir.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Böbreklerinizi korumak için bunları yapın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!