Bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı?

20250218_221852_bebeklerde-gobek-bagi-bakimi-nasil-yapilmali_8237_1.jpg

Yazı İçeriği

Göbek bağı, bebeğin anne karnında besin ve oksijen taşınmasını sağlıyor ve doğumda kesiliyor. Göbek bağı güdüğü öncelikle mavi beyaz karışımı bir renkten siyaha dönerek kuruyor. Yaklaşık 2-3 hafta içinde de düşüyor.

Bebeğin altını temizlemek için her bez değiştirildiğinde göbek bağı güdüğünün de yüzde 70 alkol içeren solüsyonlar ile temizlenmesi öneriliyor. İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor. Göbek bağı temizliğinde banyo süngeri kullanılması tercih edilirken, bebeğin göbek bağı düştükten sonra yıkanması önem taşıyor.

Bebek bezinin, hava ile temas ederek kuru kalan göbek bağını kapatmayacak şekilde hafif aşağı doğru kıvırarak bağlanması önem taşıyor. Sıcak havalarda da hava sirkülasyonunu arttırmak için tulum yerine göbeği açıkta bırakacak tişört giydirilmesi öneriliyor. Herhangi bir iltihapla karşılaşmamak için bağı koparmak gibi bir müdahalede bulunmadan, kendi kendine düşmesini beklemek gerekiyor.

İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında ufak çaplı kanamalar olabiliyor. Göbek bağı düştükten sonra bağdan ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafındaki cildin kızarık, şiş veya ödemli olması enfeksiyona işaret ettiği gerekçesiyle mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Enfeksiyona mümkün olan en kısa sürede müdahale etmek, yayılımı durduruyor.

Exit mobile version