1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alerji testleri ile ilgili bilmeniz gerekenler

Alerji testleri ile ilgili bilmeniz gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Alerji testleri nasıl yapılır?

Alerji testi çeşitleri

Gıda intoleransı testi ile alerji testi aynı mı?

Alerji testleri nasıl yapılır?

Alerji tanı sürecinde yapılan alerji testleri sayesinde, kişinin neye alerjisi olduğu belirlenir. Alerji testinden sonra uygulanacak alerji tedavisinin temeli; alerjenden uzak durmaktır. Alerjen tespitinden sonra kişi, bu alerjeni içeren her şeyden uzak durmaya çalışır. Örneğin; sabahları polenlerin fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmamak gibi önlemler alabilir. Şikâyetler çok ciddi ise ilaç tedavisi uygulanır. Antihistaminik ilaçlar grubu (alerjik belirtilerin tedavisi için kullanılan ilaçlar) ve burun içine nazal spreyler kullanılır. Bu hastaların önemli bir kısmında alerji astım ile beraber seyredebilir. Bu nedenle aynı zamanda astımın tedavisi de planlanır.

Alerji testi çeşitleri

Alerji teşhisi için uygulanan alerji testlerine kişinin çok tipik bir hikayesi ve ailesinde alerji öyküsü varsa, gerek duyulmayabilir. Çünkü ailesinde alerji olan kişilerde, alerji oluşma olasılığı daha fazladır. Ancak durum şüpheliyse, belirtiler bazen var bazen yoksa test yapılır. Alerji tanısında iki farklı test uygulanır. Bunlardan biri serolojik alerji testidir. Bu testte kişinin kanında alerjene karşı gelişen reaksiyonlar ölçülür. Bu test her alerjene karşı ayrı ayrı yapılabildiği gibi total olarak da ölçülebilir. Diğer test ise cilt üzerinden yapılan testtir. Cilt üzerinde oluşan reaksiyona göre kişinin hangi alerjene karşı tepki verdiği gözlemlenir.

Gıda intoleransı testi ile alerji testi aynı mı?

Alerji testlerinde immünglobülin E (IgE) denilen bir madde araştırılır, bağışıklık sistemine yönelik araştırma gıda intolerans testi ile yapılır. Gıda alerjilerinde besinler diyetten çıkartılır ve bir daha yerine konmaz. Gıda intoleransı durumundaysa intoleransa neden olan besin diyetten çıkartılır ancak zamanla yavaş yavaş diyete katılır. Örneğin; çileğe karşı besin intoleransı olan bir kişi çilek yedikten birkaç gün sonra yorgunluktan şikâyet edebilir. Besin intoleransı döküntü gibi belirli bir şekilde değil, kesin olmayan şikâyetler şeklinde ortaya çıkar. İntoleransa sebep olan besinden büyük bir porsiyon veya sık sık yenilmediğinde belirtiler ortaya çıkmayabilir.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Alerji testleri ile ilgili bilmeniz gerekenler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!