1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Nöromonitörizasyon Nedir?

Nöromonitörizasyon Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyin ve omurgada gerçekleştirilen ameliyatlarda yapılan en küçük bir hata bile felç yaşanmasına neden olabilmektedir. Nöromonitörizasyon teknolojisi bu tür ameliyatlarda kullanılan teknolojilerden birisidir. İçindekiler Nöromonitörizasyon Nedir? Nöromonitörizasyon Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Nöromonitörizasyon Sisteminin Özellikleri Nelerdir? Nöromonitörizasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular

Nöromonitörizasyon Nedir?

Beyin ve omurga ameliyatlarda riskleri minimuma indirmek için nöromonitörizasyon sisteminden faydalanılmaktadır. İntraoperatif nöromonitörizasyon yöntemi ile ameliyat esnasında sinirlerde oluşabilecek hasar önceden tespit ederek cerrah uyarılmaktadır.

Nöromonitörizasyon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Nöromonitörizasyon sistemi daha çok beyin, sinir ve omurilik cerrahisi bölümünün ameliyatları ile kulak burun boğaz hastalıkları ve genel cerrahi bölümünün bazı ameliyatlarında da kullanılabilmektedir. Anevrizmalar Beyin tümörü Omurga Vidaların Stimülasyonu Trigeminal Nevralji AVM (Arteriovenöz malformasyon), Hemifasyal Spazm gibi beyin damar hastalıkları Omurilik tümörleri ve omurga hastalıkları Skolyoz ameliyatları Gırtlak kanseri, tükürük bezi kanseri ameliyatları gibi kulak burun hastalıklarının bazı ameliyatlarında Tiroit ameliyatlarında nöromonitörizasyon kullanılabilmektedir.

Nöromonitörizasyon Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Beynin hassas bölgelerine yerleşmiş tümörler veya omurilik tümörlerinin çıkartılması her zaman felç riski taşımaktadır. Hastaların beyin tümörü ameliyatlarından sonra motor fonksiyon denilen beslenme, yürüme, konuşması gibi fonksiyonlarda sorun yaşanabilmektedir. Bu tür riskli ameliyatlarda nöromonitörizasyon sisteminin ameliyat sırasında cerrahı uyarmaktadır. Ameliyatlardan sonra komplikasyon yaşanması riski zalmakatdır.Skolyoz gibi hassas omurga ameliyatlarında ve omurilik tümörlerinin çıkartılmasında en önemli sorunlardan biri operasyon esnasında hastaların felç olma riskidir. Daha önceden yapılan ameliyatlarda yapılan müdahalenin omurilik üzerindeki etkileri anlaşılamıyordu. Hastalar ameliyatın sonuna doğru uyandırılıp yapılan müdahalenin omurilik üzerindeki etkileri kontrol ediliyordu. Bu işlemin hasta için sıkıntılı olmasının yanı sıra ikinci bir müdahale için de geç kalınmaktaydı. Bu ameliyatlarda sinirlerin durumunu sürekli olarak gösteren nöromonitörizasyon cihazının kullanılmasıyla, yaşanabilecek sinir yaralanmalarının da önüne geçilebilmektedir.

Nöromonitörizasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hasta Nöromonitörizasyon uygulamasına nasıl hazırlanır?

Ameliyathane ortamına getirilen ve uyutulan hastanın ameliyata başlamadan önce yüzüne, kol ve bacaklarına elektrotlar yerleştirilir. Ameliyat sırasında bu elektrotlardan alınan sinyaller cerrah tarafından takip edilir.Kaslardan alınan sinyalde düşme olduğunda nöromonitörizasyon cihazı hassas bölgede olunduğuyla ilgili uyarı vererek cerrahi bilgilendirmektedir.Nöromonitörizasyon kullanılan ameliyatlarda sistemin anestezi ile uyum içinde olması gerekmektedir. Kasları felç eden anestezinin bu tür ameliyatlarda çok derin olmaması önemlidir. Kaslara verilen elektriğin geri dönmesi nöromonitörizasyon cihazından alınacak sinyaller açısından önemlidir. Güncelleme Tarihi : 29 Ocak 2025 Yayınlanma Tarihi: 16 Haziran 2020

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Nöromonitörizasyon Nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!