1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kurban etini pilavla değil, salatayla tüketin!

Kurban etini pilavla değil, salatayla tüketin!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazı İçeriği

Bayramı tatil olarak görmeniz kaçınılmaz. Planını aylar öncesinde yaptığınız bayram tatilinde yapmamanız gereken oturup kalmak. Tatilde yiyip oturmak yerine yürüyüş ile gününüzü hareketlendirin. Fiziksel aktivitenizi ne kadar artırırsanız o kadar sağlıklı bir bayram geçirirsiniz.

Yemek sonrası ikramların tatlı ağırlıklı olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Ama artık bu gerçekten kaçmanın zamanı geldi. Zaten ağır bir öğünden çıkmış olan mideye bir de glisemik indeksi yüksek bir tatlı göndermek kan şekerini hızlı bir şekilde yükselteceği gibi mide sorunlarını tetikleyerek rahatsızlık hissi verir. Bu nedenle yemekten hemen sonra besin tüketimini sınırlandırmakta fayda var. En az 1,5 saatlik aradan sonra meyve tüketerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bayram ve tatil anlayışımızın değişmesi, yaşam koşulları, yoğun iş temposu en ufak bir tatilde bile kendimizi tatil köylerine atmamıza neden olur. Yaz aylarından yeni çıkan metabolizmamız daha dinlenememişken yine açık büfelerle buluşmak üzere. Aman dikkat! Yemeğe başlarken mutlaka küçük tabak alın. Önce renkli ve çeşitli besinlerden azar azar alarak yemeğinize başlayın. Yavaş yiyin ve aç gözlülük etmeyin.

Folyodaki alüminyum yüksek ve düşük ısı ile birlikte besinlere geçir. Derin dondurucuda folyolara sarılarak muhafaza edilen et ve kıymaya alüminyum geçer. Alüminyum ise kanser, anemi, kemik erimesi ve zeka geriliği gibi pek çok sağlık problemine neden olabilir. Çektirdiğiniz etleri bir seferde kullanacağınız miktarı ince bir tabaka haline getirdikten sonra aralarına buzdolabı poşetleri koyarak dondurabilirsiniz. Böylelikle uzun süre çözünmesini de beklememiş olursunuz.

Yeni kesilen etin sindirimi zor olur. Alışkanlıklar nedeniyle bazen kurban kesildikten hemen sonra kavrularak yenilir. Ancak mide sağlığınız için biraz sabretmeniz gerekiyor. Eti mutlaka 1 gün dolapta dinlendirin. Ya da bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız en azından tadımlık miktarda yapın.

Kurbanın kesilmesi ile kahvaltıda da yerini alan kırmızı et, günlük et tüketim miktarının oldukça artmasına neden olur. Öğlen ve akşam yemeğinde de sofrada yerini alan kavurmalar, günlük protein alımının fazla olmasının beraberinde posa alımının normale oranla düşmesine neden olur. Bu nedenle et ile birlikte bol limonlu yağsız bir salata tüketmeniz gün içerisindeki besin ögesi dengesini de sağlar.

Kurban Bayramı’nın simgesi olan eti de tüketirken dikkat etmek gerekir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması Kurban Bayramı’nda özellikle kalp rahatsızlığı olan kişileri de tehdit eder. Doymuş yağlar kalp damar tıkanıklarına ve uzun vadede de kalp krizlerine neden olabilir. Kalp hastalığı tanınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız bu dönemde normalin üzerinde kırmızı et tüketmemelisiniz. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda büyük porsiyonlarda tüketilen etlerin yanında bir de pirinç pilavı yemek midenizin yanında şekerinize de zarar. Bilin ki pirinç pilavı, beyaz şekerle eşdeğer. Kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltir ve hızlı bir şekilde düşürür. Bu da baygınlık, gözlerde kararma gibi etkilerle kendini göstererek Kurban Bayramı’nda sizi hastanelik edebilir.

0
k_zg_n
Kızgın
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
hahaha
Hahaha
0
be_endim
Beğendim
0
muhte_em
Muhteşem
0
_zg_n
Üzgün
0
_nan_lmaz
İnanılmaz
Kurban etini pilavla değil, salatayla tüketin!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Zelandiya - Son Dakika, Güncel Haberler ve Özel Yazılarla Karşınızdayız ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!